Värnamo

90 unga ska få jobb

I Tranås prioriterar inte kommunledningen kampen mot ungdomsarbetslösheten, det berättade vi tidigare. Värnamo kommun storsatsar för att få ner ungdomsarbetslösheten i kommunen.

I Värnamo ska nittio nya kommunala jobb ge ungdomarna en skjuts in på arbetsmarknaden. Anette Hurtig Andersen är ansvarig för projektet.

– Det här är viktigt både för arbetsgivare, för unga naturligtvis och för hela kommunen.

Värnamo kommun kommer snart kunna erbjuda nittio jobb till arbetslösa ungdomar i åldrarna 18 till 24 år. Riktiga jobb, inga praktikplatser. En tacksam satsning i en stad med ungefär 500 arbetslösa ungdomar och där fler unga snart är redo för arbetsmarknaden efter studenten.

Men det kommer inte att finnas nittio jobb att söka direkt. Man ska nu först tillsätta trettio tjänster och om detta ger bra resultat kommer det att skapas ytterligare sextio jobb våren 2011.

Det är projektet "Unga vuxna inom Värnamo kommun" som ligger bakom satsningen. Tidigare har man fokuserat på praktikplatser och eftersom det fungerat bra går man nu vidare med riktiga jobb.

Jobben i sig innebär en heltidsanställning på någon av Värnamo kommuns förvaltningar under sex månader, med en månadslön på ungefär 15 600 kronor.

På fredag är det jobbmässa på arbetsförmedlingen i Värnamo och då kommer man att presentera ungdomsjobben.