Polisen vill facebooka

Snart kan du bli kompis med polisen på Facebook eller kanske tipsa om ett inbrott via bilddagboken. För polisen vill finnas där många finns, nämligen i de sociala medierna.

– Vi vill ha kontakt med människor på så många sätt som möjligt, säger Anders Hagquist, kommunikationsdirektör vid rikspolisstyrelsen.

Som privatperson kan man idag med några enkla knapptryck befinna sig på polisens hemsida och där ta del av viktig information. Men för polisen är inte det tillräckligt. Man vill även finnas tillgänglig för allmänheten via sociala medier såsom Facebook och Bilddagboken. Därför drar rikspolisstyrelsens nu igång en utredning över hur man ska kunna finnas tillgänglig via dessa medier.

Anders Hagquist som är kommunikationsdirektör vid rikspolisstyrelsen förklarar att det till stor del kommer att handla om att nå ut med information. Och här finns fördelar med sociala medier.

– En sak som är bra med sociala medier är ju att man kan nå specifika målgrupper. Människor som inte hittar till vår webbsida kan hitta informationen på sociala medier.

I vissa delar av landet finns redan polisen på sidor som Facebook, men inte i Jönköping Här vill man vänta på tydliga riktlinjer från rikspolisstyrelsen.

Men man är positiv, det säger Stefan Carlsson är informatör vid polisen i Jönköpings län.

– Jag tycker absolut vi ska vara med om rikspolisstyrelsen ger klartecken.  Bara vi inte sätter igång något som vi inte klarar av att hantera över tid.