världens största släkt

Nu har Långaryd vuxit färdigt

De har hunnit bli världens största släkt, men efter 35 år och över 200 000 medlemmar har nu Långarydssläkten kartlagts färdigt. Nu är det femte och sista bokverket i serien om världens största kartlagda släkt klart.

Det har alltså tagit mer än 35 år att få allas namn på pränt i denna Småländska släkt.

Hela tiden har nya släktingar upptäckts, men nu ska en av de mest omfattande släktforskningar som gjorts, vara avslutad. Den småländska Långarydssläkten omfattar nu över 200 000 personer och spänner över sexton generationer, utspridda över hela världen.

15 av tusen i Sverige från släkten
Nio ättlingar är idag över 100 år och en av dem är 101-åriga Dagmar Kits i Jönköping. Äldst är 103-åriga Margaret Phelps i Duluth, Minnesota, USA. Hon föddes 1906 i Gislaved och emigrerade till Amerika med sina föräldrar som ettåring.

1,5 procent av Sveriges befolkning kan spåra sitt ursprung till länsmannen Anders Jönsson och hans hustru Ingrid Nilsdotter från Långaryd i Västbo socken, Småland - en socken som numera ligger i Hylte kommun och Hallands län.

På senare tid har också hittats Ingrids föräldar hittats. Bonden och kyrkvärden Nils Andersson (ca 1620-1717) och hans hustru Börta (ca 1631-1705) på släktgården Askebo i Våthults socken nära Gislaved.

Deras yngsta var Ingrid Nilsdotter, gift med Anders Jönsson i Långaryd. Dessa båda var tidigare släktens äldsta kända stamföräldrar och efter deras socken har släkten fått sitt namn.

Gott om kändisar
Flest ättlingar bor i Hylte kommun där Långaryd ligger och näst mest bor i Gislaveds kommun där var femte kommuninvånare tillhör Långarydssläkten.

Långarydssläkten har gott om kändisar som exempelvis Glenn Hysén, Sigurd Glans, Göran Sonnevi, Titiyo, Joakim Thåström, Linda Lampenius, Amanda Jenssen och konstnären Axel Ohlsson i Halmstadsgruppen.

Släktingar är dessutom ingifta i kungahuset i Liechtenstein och andra har suttit i regeringen som exempelvis Michael Odelberg och Björn Rosengren.

Det är undervisningsrådet Per Andersson och journalisten Johan Lindhardt som forskat, gett ut släktböckerna med start 1988 och som sett till att släkten kommit med i Guinness rekordbok.