Sida angriper återigen Stiftelsen Proni

Sida ifrågasätter nu återigen stiftelsen Proni i Jönköping och kräver en mer detaljerad redovisning av hela sex och en halv miljon kronor.

Per Byman på Sida säger till Nyheterna att när beräkningarna nu är klara visar det sig att hela 6 och en halv miljon kronor av bidragsmedlen - det vill säga skattebetalarnas pengar - inte har redovisats tillräckligt noggrant - eller har använts för privat bruk.

Den största delen av pengarna rör verksamheten som Proni bedrivit på Balkan och på Irland, men drygt 200 000 kronor kan ha använts helt felaktigt. Det gäller vd:n Lars Hartvigsons privata kostnader; bland annat bilförmåner, mobiltelefonräkningar och prenumerationer på biltidningar.

Sida vill nu ha en mer detaljerad redovisning av Proni - annars kan det bli aktuellt att kräva tillbaka alla 6,5 miljonerna.

Idag vill ingen från Proni ställa upp på en bandad intervju. Men Lars Hartvigson säger till Nyheterna att Sida har fel och har skött det här på ett orimligt och byråkratiskt sätt.

Per Byman på Sida menar att reglerna är tydliga och tycker inte att kraven är orimliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".