Tuffare regler på Försäkringskassan i länet

Det har blivit svårare att bli sjukskriven. Det räcker inte längre med ett läkarintyg, också Försäkringskassan måste gå med på att du inte kan arbeta. Och i Jönköpings län har kassan

Alla sjukpenningärenden som kommer till försäkringskassorna i Jönköpings län går sedan i december till en central grupp som gör en bedömning om personen ändå kan jobba eller kanske få andra arbetsuppgifter. Först efter det kan pengarna betalas ut, oavsett vad som står på läkarintyget.

Redan första månaden märktes skärpningen, 6-7 % av de sjuka fick nej i första bedömningen.

Och över hela landet skärps nu bedömningarna på liknande sätt, något som man tror ska ge lägre sjukskrivningskostander.

I Jönköping vill dessutom landstinget och Försäkringskassan gå ett steg längre och har nu begärt hos regeringen att på försök pröva att helt ta bort läkarintygen vid två vårdcentraler. Läkaren gör undersökning och behandlar sjukdomen, men Försäkringskassan ensam bedömer arbetsförmågan.

Många sjuka har redan märkt den hårdare bedömningen och Mona Ericsson, som ansvarar för den nya bedömninmgsbgruppen i Jönköping, säger till Nyheterna att många av dem också reagerat mot de nya reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".