Sanmina kommer att varsla ett 100-tal anställda

Inom kort kommer det amerikanska företaget Sanmina i Forserum att lägga ytterligare ett stort varsel. På fabriken med drygt 250 anställda går personalen just nu bara och väntar på att få besked om hur många det blir som får gå.

Enligt flera källor som Sveriges Radio Jönköping talat med handlar det om planer på att ta bort tre fjärdedelar av tillverkningen vid fabriken. Det handlar då om att varsla ett 100-tal anställda, samtidigt som många tillfälligt anställda får gå. Det blir då bara det senaste i raden av varsel i Sverige som det amerikanska företaget gör som ett led i att flytta tillverkning till låglöneländer. När det gäller Sanmina i Forserum handlar det om att man flyttar tillverkningen av telekomföretaget Ericssons radiobasstationer till framförallt Ungern. De senaste åren har Sanmina varslat och lagt ner runt om i landet. Jobb och tillverkning har försvunnit och flyttats från Motala, Tenhult och i december kom ett stort varsel i Sundsvall och nu är det alltså Forserum som står på tur, befarar de anställda. Så sent som för ett år varslades ju 130 anställda i Forserum. En del av de jobbar visserligen fortfarande kvar, men det är bara tillfälligt, eftersom företaget haft en del problem med att få fart på verksamheten vid fabriken i Ungern. De problemen ska vara åtgärdade nu och det gör också att flödet av jobb ut från Sverige återigen kan ta fart. Mikael Johansson som sitter i Metallklubbens styrelse säger till Sveriges Radio Jönköping att han väntar sig ett varsel inom några dagar eller veckor. VD:n för Sanmina i Forserum, Jesper Blomqvist, vill inte kommentera uppgifterna utan säger bara att inget varsel ännu lämnats in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".