Kvinnojourerna får mindre pengar. I stället är det männen som slår som är prioriterade. Foto: SCANPIX

Mer pengar till männen - mindre till kvinnojourerna

När länsstyrelsen nu delar ut fyra miljoner för att hjälpa kvinnor som blir slagna går mer än hälften av pengarna till män som misshandlar. Trots att det lett till att flera kvinnojourer blir utan bidrag menar länsstyrelsen att prioriteringen är riktig.

I år har det varit ovanligt många som ansökt om bidrag till verksamhet som ska moverka våld mot kvinnor. Nio ansökningar har kommit in till länsstyrelsen i Jönköping på sammanlagt sju miljoner kronor och där man bara fått 3,9 miljoner att fördela vilket gjort att man fått prioritera.

Kvinnojourerna i Gislaved, Värnamo, Tranås och Nässjö står inför en oviss framtid.
- Det känns inte alls bra, vi kan inte fortsätta utan några medel. Vi vet inte vad som händer med kvinnojouren, säger Marie Ahlstedt och Britt-Louise Holgersson på Kvinnojouren i Nässjö.

En av prioriteringarna, som är uttalad från Socialstyrelsen, är att även våldsverkarna, dvs männen ska prioriteras. I Jönköpings län så har Jönköpings kommun nu beviljats 2,4 miljoner kronor för en mansrådgivning som ska starta upp i höst med en rådgivare och en psykolog och som ska vända sig till män som utöver våld i nära relationer. Det är något som glädjer Sirpa Axelsson som är kvinnofridsrådgivare på Jönköpings kommun.
- Jag tycker det är roligt att vi fått förtroendet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".