Flyktingar kan få hjälp att ta körkort i samband med SFI-undervisning

I framtiden kan flyktingar i Vaggeryds kommun få hjälp att ta svenskt körkort i samband med att de läser svenska för invandrare, SFI.

- Att ha körkort är viktigt för att det ger en känsla av frihet, att bara kunna köra runt på motorvägarna när man känner för det. Men framför allt är det viktigt när man söker jobb, för då krävs ofta körkort. Det menar Majed Hamed Hossein från Vaggeryd som kom till Sverige från Irak i somras. Problemet är att många som kommer till Sverige bara får behålla sitt utländska körkort i ett år, sedan måste de ta en svenskt körkort. Då krånglar det ofta med teorin, eftersom det inte finns uppdaterade teoriböcker på många av de utländska språken. Nu föreslår flyktingsamordnaren i Vaggeryd Bengt Ohlsson att man i samband med SFI-undervisningen ger de flyktingar som redan har körkort från hemlandet hjälp men att förstå teoridelen. En arabisktalande körkortlärare skulle finnas på plats tre timmar i veckan och hjälpa till med de eventuella språkproblem som uppstår

- Det här är en hjälp som kommunerna skulle tjäna på eftersom svenskt körkort är viktigt för att ha för att få jobba och kunna bli självförsörjande. Dessutom är det viktigt för mångas självförtroende att ha körkort, säger Bengt Ohlsson till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista