Man tände eld på sin lägenhet tre gånger

En höglandsbo har åtalats för grov mordbrand. Mannen har anlagt tre bränder som i alla fallen kunde ha fått allvarliga följder.

Den 44-årige mannen har bott i centrala Eksjö, och det var också där han anlade den första branden som han åtalats för. En natt tidigt i december 2002 satte han eld på sin lägenhet i övervåningen i huset på Köpmangatan 5 A-B. Branden spred sig till vinden i huset och rökutvecklingen var så kraftig att alla i huset fick evakueras. Tre personer fick också föras till sjukhuset med rökskador. Enligt åtalet var risken stor att branden kunde spridit sig till resten av huset och till grannhusen. Mannen har erkänt och han har också erkänt den andra branden, som anlades i grannuppgången, Köpmangatan 5C i Eksjö i början av juli i somras. Också den gången satte mannen eld på sin egen lägenhet. Den blev i stort sett förstörd och resten av huset rökskadades. Hyresgästerna i huset fick lämna sina lägenheter under branden och flera fick rökskador. Risken för att branden skulle ha spridit sig var stor, och polisen misstänkte också att den här branden varit anlagd. Men det var först efter att mannens läkare vänt sig till polisen, och först efter den tredje anlagda branden som polisen kom mannen på spåren. Den branden startade mannen i huset i Berg i Östergötland där han var hyresgäst i början på januari i år. Huset fick rök och brandskador men där skadades inga människor. Varför mannen tänt på är oklart, enligt polisen mår han psykiskt dåligt. Rättegången mot honom startar på tisdag i Eksjö tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista