värnamo

Dubbelmord kunde ha undvikits

Polisen fick namnet på den misstänkte och rättsläkaren slog larm. Ändå missade polisen att det  handlade om ett mord. Därför kunde kvinnan slå till igen och idag står hon inför rätta, misstänkt för dubbelmord.

Mordet på en kvinna i Värnamo i slutet på februari hade kunnat undvikas, visar Nyheternas granskning av utredningen. Det är uppgifter i förundersökningen om det första mordet som kvinnan misstänks för som gör att det går att dra slutsatsen att den misstänkta mördaren hade kunnat gripas i ett tidigare skede. Det handlar då om mordet på en 53-årig kvinna som hittades död i sin lägenhet strax före jul.

Det visar sig nämligen att kvinnan som hittas död varit orolig för att den misstänkta mördaren ska kommit över nycklarna till hennes lägenhet. Strax före sin död ber hon därför bostadsbolaget att byta ut låset till hennes lägenhet.

Det här är bara en i raden av uppgifter som Polisen i Värnamo inte kontrollerade. Istället avskrevs fallet som självmord.

Det var först efter det andra mordet som polisen gjorde kopplingen. Då hade ju den misstänkta mördaren hittats i samma lägenhet som sin döda mamma.

När polisen började genomföra en grundlig granskning av den misstänkta mördaren så hittade dom också dom tips som hade kunnat få henne gripen i ett tidigare skede.

Anhöriga till det första mordoffret kontaktade redan en vecka efter dödsfallet strax innan jul polisen. Där gav dom namn, telefonnummer och ett tänkbart motiv på en misstänkt gärningsman som dom satt i samband med hennes död.

- Jag vill inte uttala mig eftersom rättgången nu drar igång och då vill jag inte att man i media drar upp vad man borde eller inte borde ha gjort, säger Pia Paldanius på Värnamopolisen som tog emot uppgifterna.

- Det har ju förstås komplicerat det hela att man inte direkt kunde konstatera att det handlade om ett mord, säger Johan Frisk som lett undersökningen vid polisen.

Även när det gäller den rättsmedicinska delen finns det märkliga omständigheter. I det preliminära obduktionsbeskedet, som är på en sida, konstaterar rättsläkaren att dödsfallet talar för att kvinnan tagit sitt eget liv, menn skriver också att dom krossade revben kvinnan har i så fall måste ha uppkommit vid upplivningsförsök. Men några upplivningsförsök ägde aldrig rum, men inte heller den omständigheten valde polisen att kontrollera.

Henrik Druid är den rättsläkare som undersökt kvinnan och han säger idag att borde ha varit tydligare i sitt besked till polisen.

- Man kunde ha skrivit brasklappen en gång till att det är under förutsättning att revbensbrotten får sin förklaring, säger Henrik Druid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".