Elva timmars möte för att reda ut miljonrullningen i Proni

I elva timmar igår så satt stiftelsen Pronis styrelse i möte, för att diskutera Sidas krav på redovisning av sex och en halv miljon kronor. Fortfarande hävdar PRONI att man inte har gjort några fel, utan att det handlar om olika tolkningssätt och en hel del slarv.

Det är tre frågor som Pronis styrelse har att jobba med. Den största är de sex och en halv miljonerna och enligt Proni handlar det mest om att lärarna nere på Balkan har skänkt en del av sin lön och att Proni köpte en kursgård för pengarna.

SIDA menar då att det är förbjudet att köpa fast egendom för SIDA-pengar. Proni i sin tur säger att det var deras pengar eftersom lärarna hade skänkt dem.

Den andra punkten rör Pronis krav på SIDA eftersom verksamheten på Balkan fortsatte två månader efter det att SIDA fryste bidragen i juni.

Och till sist är det förre styrelseordföranden och vd: n Lars Hartvigsons eget sätt att handskas med pengar. Styrelsemedlemmen Jörgen Svedbom beskriver det som slarvigt, men inte brottsligt. Hartvigson har bland annat tagit ut förskott på lönen för att kunna göra en snabb båtaffär. Men SIDA menar att det var ett lån och vill ha ränta på det.

Inte heller styrelsemedlemmen Marianne Hugo menar att Proni ens varit i närheten av att göra något brottsligt. Allt handlar om bokföringsslarv och vad stiftelsen borde gjort, när omfånget på biståndsarbetet ökade i enorm fart, var att anställa en ekonom.

Nu har Pronis styrelse ungefär en månad på sig att få fram vad varenda krona har använts till. Och man får söka bland kvitton och andra dokument som numera finns nedpackade i kartonger, eftersom Parkvillan i Norrahammar, där Proni höll till tdigare, är såld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".