En ombyggnad kanske kan minska risken för för tidigt födda. Foto AP/Scanpix.
sjukvård

Tidigt födda kan räddas med nya lokaler

För att minska risken för att för tidigt födda barn drabbas av bakterier och blodförgiftning vill nu personalen på neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping bygga om loklerna.

Personalen på Ryhovs neonatalavdelning tycker inte att de larmar i onödan. De för tidigt födda barn som vårdas på avdelningen är mycket känsliga för smittor, och när multiresistenta bakterier sprider sig kan de bli direkt dödande för barnen. Eftersom risken för smitta ökar ju fler barn som pressas in på en avdelning vill personalen på Ryhov nu se en utbyggnad av lokalerna.

Allt fler barn på avdelningen de senaste åren har gjort det trångt och risken för infektioner ökar. Flera barn på avdelningen har drabbats av blodförgiftning efter att ha blivit smittade av bakterier, och överläkare Fredrik Ingemansson varnar för att dödsfall snart kan krävas om inget görs.

– I värsta fall kan det förstås göra det och det har ju hänt i Sverige den senaste tiden säger Ingemansson.

Personalen på neonaltalavdelningen tror att en ombyggnad kan lösa en del av problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".