val 2010

Politikerbloggen når få

De flesta politikerna är överens om att de sociala medierna blir viktiga i årets valrörelse, det visat Sveriges Radios granskning. Men de får inget medhåll från de experter som menar att effekterna av att använda datorn i valrörelsen är betydligt överdrivna.

Politiker kommer att använda bloggar, facebook och andra sociala medier i stor utsträckning när dom ska nå väljarna i höstens valrörelse.

Men experter är skeptiska och Gottlieb Granberg, moderat kommunalråd i Värnamo, har aktivt valt bort sociala medier i sin kampanj inför valet.

– Det passar inte mig, även om jag är rätt teknikintresserad. Jag tror det är rätt mycket surr i den lådan säger Gottlieb.

 Sjuttiotre procent av förstanamnen på partiernas kommunlistor i Jönköpings län kommer att använda Facebook, Twitter och bloggar för att nå väljarna i höstens val, visar Sveriges Radios enkät som lokala kanaler över hela landet skickat ut.

Många politiker sätter alltså sin tilltro till nätet när det gäller att nå ut till väljarna och sextiofem procent tycker det är viktigt - eller till och med avgörande - med sociala medier i årets valrörelse.

Vänsterpartisten Emma Marmin från Vaggeryd är en av de som tänker använda sociala medier under valrörelsen.

– För mig är det ett sätt att komma ut och göra oss sedda, är vi inte där så är alla andra där och då undrar alla vart vi har tagit vägen.

Men resultatet av att nå nya väljare och röster via sociala medier är betydligt överdriven. Det menar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, som forskar i väljarbeteenden vid Göteborgs universitet.

– Det är de redan intresserade och de redan kunniga som går in och söker information så det är lite grann en verksamhet för de redan frälsta.

Kommunalrådet i Värnamo, Gottlieb Granberg (M), som aktivt valt bort sociala medier, tänker göra som professorn säger - han satsar på det personliga mötet istället.

– Jag tror det personliga mötet fortfarande är det viktigaste och då vill jag satsa på det. Jag tror det är viktigare än att jag sitter inne och facebookar och bloggar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista