Den mordåtalade kvinnan satt gömd under jackan. Arkivbild David Svanberg/Sveriges Radio.
rättegång om dubbelmord

Nyckelvittnen ändrade sig

Två av de vittnen som är åklagarens viktigaste, i fallet med den 33-åriga kvinna som är misstänkt för dubbelmord, ändrade idag sina uppgifter från tidigare förhör. Det handlar om det första mordet som inträffade strax innan jul i Värnamo.

Försvarsadvokat Olof Larsson tycker att förhöret visar att hans klient är oskyldig.

– Det blev som jag trodde att vittnesuppgifterna avvek från uppgifterna i förhören. Jag tycker väl inte de varit negativa för min huvudman idag i alla fall. Jag tolkar det som att det gått bättre för mig än för åklagaren säger advokat Olof Larsson.

När förhören med vittnen idag inleddes kallades först en granne till den mördade 53-åriga kvinnan. Hennes vittnesmål har tidigare av polis pekats ut ett av de viktigaste bevisen för att den 33-åriga kvinnan är skyldig.

I polisförhör har hon tidigare berättat att hon sett den misstänkta gå in i den lägenhet där offret bodde i anslutning till att mordet ägde rum.

Eftersom det i övrigt saknas teknisk bevisning, eftersom dödsfallet först ansågs vara ett självmord, är uppgifter från vittnen avgörande.

Men när kvinnan idag hördes ändrade hon sina uppgifter och hon sade nu att hon kan ha sett den misstänkta flera dagar tidigare än vad hon uppgav i polisförhör.

– Det var väl åklagarens huvudvittne när han skulle få min klient på platsen just den aktuella dagen. Som jag uppfattar det har han inte på något sätt kunna styrka att min huvudman varit på platsen den 21 december säger advokat Larsson.

Den misstänkta, som ju nekar till brott, har berättat vilka personer hon besökte under morddagen. För att visa att hennes uppgifter inte stämmer har åklagaren kallat de personerna som hon hävdar att hon besökte under den aktuella dagen.

Men även här ändrades uppgifter jämfört med vad som sagts tidigare. En av de män som kvinnan hävdat att hon besökt sa visserligen att han har för sig att det var flera år sedan han fick besök av den misstänkta, men när han fick frågan vad han gjorde under den aktuella morddagen svarade han tvärsäkert:

– Då var jag kanonfull.

Ett tillstånd som gjorde att han inte heller kunde utesluta att han fick besök av den misstänkta kvinnan.

Åklagaren vill inte kommentera hennes vittnesmål, men advokat Olof Larsson var påtagligt nöjd efter förhören.

– Det var en helt ny uppgift, den förekommer inte alls i polisförhören. Det utesluter ju inte att min huvudmans berättelse om vad hon gjorde den aktuella dagen stämmer överens.

Tidigare om dubbelmordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".