Ny kritik mot kommunrevisionen

Kommunrevisionen i Jönköping har tidigare fått kritik för sitt sätt att sköta utredningen kring de misstänkta mutresorna.
En granskning som nyheterna gjort visar att majoriteten av politikerna i revisionen själva har eller har haft anställning i Jönköpings kommun.
Nu är de alltså satta att granska sin kollegor.

Revisionen ska granska så att kommunen sköts på rätt sätt. Att alla regler och beslut följs och att skattepengarna används rätt.
Men den revision som finns i kommuner och landsting har en särställning. Här är det politikerna som som sköter granskningen.
Efter den misslyckade och tunna utredningen av de misstänkta mutresorna på tekniska kontoret så har Nyheterna tittat närmare på vilka som egentligen sitter i revisionen i Jönköping.
Det visar sig att 6 av de 11 ledamöterna själva har eller har haft anställning i den kommun de ska granska.
Ordföranden Torgil Danielsson har varit områdeschef inom skolan, 2:e vice ordföranden Alf Rosander slutade som fritidsdirektör så sent som 2002.
Dessutom finns en lärare, en före detta rektor och en socialkonsulent som arbetar i kommunen med bland ledamöterna.
Det är alltså inte bara så att politker utreder politker, utan politkerna har ocskå anställning i kommunen de ska granska.
Kommunalrådet och socialdemokraten Peter Persson utreder just nu på regeringens uppdrag den kommunala revisionen i landet. Han säger till Nyheterna att han inte ser några lojalitetsproblem med revisionen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista