Jönköpingsförslag: Vanliga värktabletter bör klassas som narkotika

Vanliga värktabletter missbrukas allt mer. För att komma tillrätta med missbruket så borde dom narkotiklassas. Det kräver nu Gunnar Östling, byrådirektör på Socialstyrelsen i Jönköping.

Tabletterna som bör klassas som narkotika är Treo Comp, Citodon och Panocod som innehåller det beroendeframkallande ämnet kodein. Ett ämne som omvandlas till morfin i kroppen.

Flera sorter av dom här tabletterna är starkt beroendeframkallande och Socialstyrelsen har fått signaler från flera håll att de används som rena narkotikan. Man vet också att det finns läkare som är allt för generösa med att skriva ut läkemedlen. Det förekommer också att patienter får tabletterna utskrivna av flera olika läkare samtidigt.

Gunnar Östling på Socialstyrelsen i Jönköping sitter med i en rikstäckande internutredning vid Socialstyrelsen som handlar om individtillsynen och inom kort kommer man kräva att Läkemedelsverket narkotikaklassar de här tre verktabletterna.

Förändringen välkomnas av Apotekets företrädare som Nyheterna talat med. Om tabletterna narkotikaklassas så ökar kontrollen och förskrivningarna går ned, tror Stig Nylander, biträdande regionchef för Apoteken i bland annat Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".