Elisabeth Nilsson, regionchef på Svenskt näringsliv, noterar att företagarna är mer positiva nu. Foto: David Svanberg/SR
LÄNET

Företag tror på framtiden

Tre av tio företag i Jönköpings län planerar att anställda under det kommande halvåret. Det är betydligt fler än i övriga landet, det visar Svenskt Näringslivs rapport som presenterades idag.

Drygt 200 företag i länet har fått ge sin syn på det ekonomiska läget och hur de ser på framtiden. Trenden är tydlig, detta är den mest positiva rapport som presenterats av Svenskt Näringsliv sedan lågkonjunkturen slog till hösten 2008.

Var sjätte företag har fler anställda i dag än vad de hade för ett halvår sen. Och när företagarna blickar ett halvår framåt är det tre av 10 som räknar med att ha fler anställda än nu. Samtidigt räknar företagen med att öka produktionen snabbare än antalet anställda.

Flera europeiska länder har ju den senaste tiden fått stora problem ekonomiska problem. Många bedömare räknar med att problemen i Grekland kommer sprida sig till fler länder. Men Victor Snellman som är nationalekonom på Svenskt Näringsliv tror inte problemen kommer påverka företagen i Sverige i någon större utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".