Prolympia i Värnamo. Foto: Håkan Montelius/SR
värnamo

Nedlagd friskola startar på mindre ort

Samtidigt som friskolekoncernen Prolympia avvecklar sin skola i Värnamo så startar man en ny skola i det lilla samhället Virserum i Hultsfreds kommun.

Och trots att Virserum är en betydligt mindre ort så finns det bättre förutsättningar där, säger Prolympias VD, Martin Hytting. Bland annat eftersom Virserumsborna har en mer positiv inställning.

- I Virserum har folket velat ha skolan. I Värnamo var det politikerna som vill ha den. Vi har inte fått det stödet av Värnamoborna som vi hoppats på, säger han.

Samma vecka som Prolympia meddelade att man avvecklar sin högstadieskola i Värnamo, så blev det klart att man startar upp en hel grundskola i Virserum till hösten. I Värnamo räckte det inte med 130 elever till att fylla fyra årskurser. Men i Virserum så kommer det räcka med 200 elever för att fylla tio årskurser.

- Vi köper skolan. Virserumsborna kommer att äga 20 procent av bolaget. Det är en garant för en lång och fortsatt verksamhet, säger Martin Hytting.

Men alla är inte övertygade om den kalkylen. Elevunderlaget i Hultsfreds kommun minskar stadigt, och enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Kira Berg så kommer det på sikt inte att finnas tillräckligt elevunderlag för en hel grundskola i Virserum.

- Om det inte blir en inflyttning och att man får in elever från kringliggande kommuner så tror jag inte att det här kommer att gå på sikt. Vi ska vara medvetna om att det här är skattebetalarnas pengar som går rakt ner i en privat ficka.

Men Martin Hytting räknar ändå med att det kommer att gå ihop sig i Virserum, eftersom Prolympia inte kommer att kunna bli utkonkurrerade av kommunens skolor, som han menar att dom blev i Värnamo.

- I Virserum kommer det inte finnas något alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".