1 av 2
Björk har skadats eller dött av vägsaltet. Foto Maria Rymell/SR
2 av 2
Foto: Maria Rymell/SR
jönköpings län

Vägsaltet har dödat björk

Vintern var rekordlång och kall, och nu ser vi en av effekterna av den längs våra vägar. Eller snarare effekterna av vägsaltet. För längs med dom stora vägarna står det mängder av skadade träd, framför allt björkar.

Lennart Angselius, stadsträdgårdsmästare i Jönköping är rätt säker på att det är vintervädret ihop med saltet som är boven i dramat.

- Just den fuktiga luften med salt i har säkert påverkat björkarna och knoppanlagen säger han.

På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala bekräftar man att vintern gått hårt åt framför allt björkarna. Samma typ av skador finns längs vägarna på många håll i landet.

Björkarna får antingen mycket glest med löv eller också är dom helt döda. Har du en trädgård nära en större väg är risken också stor att tujor, tallar och granar där fått samma typ av skador. Också förädlade fruktträd kan vara skadade, men där tycker Lennart Angselius att man kan avvakta lite. Det kan finnas en liten chans att trädet klarar sig och kommer igen.

Och han, liksom SLU, tror att det är saltet det beror på. För skadorna beror inte på att sjukdomar angripit björkarna.

- I så fall skulle björk lite överallt dött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".