1 av 4
Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 4
Flera ton jord och en grävmaskin for iväg sjuttio meter i skredet. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
4 av 4
Lars Hultsten som är enhetschef på mark- och parkservice på Jönköpings kommun är glad för att ingen skadades. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
norrahammar

Peter fast i grävmaskinen när marken försvann

– Det försvann allt under maskinen och försvann hundra meter ner. Jag fick parerara så jag inte välte, jag såg ett stup längre fram och jag tänkte bara på att jag skulle få stopp på maskinen säger grävmaskinisten Peter Nersäter. Hans arbete i Norrahammar höll på att sluta riktigt illa när jorden rasade.

Ett arbete med att säkra upp en slänt vid Spånhultsvägen i Norrahammar höll på att sluta riktigt illa nu på förmiddagen. För när grävmaskinisten höll på och arbetade så gav plötsligt hela slänten vika och förde med sig stora delar av en villaträdgård och flera ton med jord samt grävmaskinen minst 70 meter, kanske upp mot 100 meter.

– För det första är vi glada för att det inte blev några personskador. Det var folk runtomkring, det fanns en maskinist som satt i maskinen som for iväg sjuttio meter säger Lars Hultgren som är enhetschef på mark- och parkservice på Jönköpings kommun.

Grävmaskinisten fanns alltså i grävmaskinen, det kunde ha gått illa för honom?

– Det kunde ha gått mycket illa och för de som stod bredvid, de hade ju varit i schaktet.

Grävmaskinisten Peter Nersäter surfade alltså med sin maskin på jordmassorna.

– Yes, 25 ton. Med tanke på allt gick bra och ingen skadades så kändes det rätt manligt. Jag hann aldrig bli så rädd, jag hade bara tanken på att inte välta säger Peter.

En person hade varit nere i schaktet bara någon minut innan det rasade. Änglavakt är ett bra ord, säger Peter Nersäter till Nyheterna.

– När man tänker på det, när man varit ur en stund, så känns det när man tänker på vad som kunde ha hänt.

Jönköpings kommun höll på att förstärka en kulvert eftersom det varit svagt i slänterna, det var alltså ett arbete för att förhindra ras. Nu blev det istället tvärtom, arbetet hamnade mitt i ett ras troligen på grund av att marken underminerats av stora mängder regn.

Stora delar av en trädgård försvann i skredet och en altan blev plötsligt hängandes fritt i luften. Den har nu lyfts av en kran och kommer att tas bort.

Enligt Jönköpings kommun kommer man att försöka säkra huset eftersom det annars är risk för att det följer med.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket och kommunen har sagt att man nu ska utreda försäkringsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".