Oklar skyltning ger bilister böter

Sedan fem år tillbaka håller de traditionella 50-skyltarna längs våra vägar på att ersättas med skyltar med en stadssiluett på. Skyltar som ska införas i alla EU-länder.
Men det är många bilister som missat vad de här skyltarna betyder, att de markerar gräns för tätbebyggt område och att man inte får köra mer 50 kilometer i timmen. Många får därför böter för fortkörning.

1999 kom en ny trafikförordning där det bland annat står att 50-skyltarna på sikt ska bytas ut mot en skylt där en stadssiluett är avbildad, ofta i kombination med ortsnamnet. De här skyltarna har i flera år funnits i bland annat Danmark.
Problemet är bara att det aldrig bestämdes när alla skyltar ska vara utbytta och det kan därför vara olika skyltning i olika kommuner.
Göran Bäckström är chef för trafikpolisen i Jönköpings län och han är kritisk till att informationen inte nått ut till bilisterna.
Gunnar Elmeke är chef på trafikavdelingen på Vägverket region sydöst och han håller med om att informationen brustit. Vägverket skall nu se över informatioen.
Göran Bäckström tillägger att en bilist som åker fast för att han eller hon missat den nya skyltningen inte att klara sig med sin okunskap, utan kommer att bötfällas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".