Foto Mats Andersson / Scanpix
val 2010

Kvinnor tysta i politiken

Trots att det är hälften kvinnor i ett kommunfullmäktige, så är det mest männen som pratar. En undersökning i Jönköpings kommun visar att kvinnorna stod för bara drygt en tredjedel av inläggen, trots att nästan varannan ledamot är kvinna.

– Det vi har sett är att det i stort sett är dubbelt så många män som gör inlägg än kvinnor. Vi har märkt i presidiet att det är fler män än kvinnor som talar, så det var kanske ingen överraskning, men jag trodde inte att det var så stor skillnad säger fullmäktiges ordförande Anna Mårtensson (FP)

I Jönköpings kommun presenterades stolt ett jämställt fullmäktige efter förra valet, där 47 procent av de 81 ledamöterna var kvinnor.

Men när man börjar skrapa på ytan framträder en helt annan bild.

Presidiet i Jönköping har räknat antalet inlägg och repliker under fem fullmäktigesammanträden under våren, Nyheterna har kommit över det interna arbetsmaterialet och av nästan 400 inlägg gjordes 64 procent av män.

– Det sänder ju en signal som man måste ta på allvar. Alla partier har varit medvetna om den här räkningen så det är inga friserade siffror. Det är också intressant, trots att man vet om att vi räknar så blir det ingen skillnad säger Mårtensson.

Ännu tydligare blev det när man rensade bort inläggen av kommunalråden. Då var bara nio procent av inläggen från kvinnliga ledamöter.

– Jag tror det ser ut så i andra kommuner också, men har de inga siffror så har de ju inte synliggjort problemet.

Genusforskaren Christian Eidevald vid Högskolan i Jönköping är inte förvånad över siffrorna. Han säger att mönstret - att män och pojkar tar utrymme - börjar redan i skolan.

– Det ser ut ungefär på det här viset oavsett om man ser på skolverksamhet, näringsliv, styrelseverksamhet och så vidare. Jag tror att det handlar om hur vi bemöter barnen redan från början. Att vi uppmuntrar pojkar att ta ett större utrymme, när det är flickor som gör det dämpas de.

Nu väntar en intern diskussion i alla partier för att hitta lösningar och för att medvetandegöra att männen tar mer plats än kvinnorna i politiken, berättar fullmäktigeordförande Anna Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".