Bandning i Gislaved olaglig?

Fallet i Gislaved, där en gömd bandspelare användes för att ta reda på hur en äldre dement kvinna togs omhand, väcker frågan om man får spela in människor utan vidare.
Lagen säger att man får spela in andra människor om minst en av dem som bandas vet om det. Men eftersom kvinnan var dement är det osäkert om hon visste om att det pågick en inspelning, säger Anders R Olsson, frilansjournalist , forskare och expert på offentlighet till Sveriges Radio Jönköping. -Det gör det hela vanskligt juridiskt, säger han. Han tror inte att något liknande har prövats i en rättegång. Men han säger också att det räcker att kvinnan visste aldrig så lite för att sonen som satte dit bandspelaren ska gå fri. Det är också troligt att rätten skulle se förmildrande omständigheter OM bandningen skulle prövas, eftersom det troligen var det enda sättet att avslöja vad det var som pågick. De två vårdare som hörs på bandet polisanmäldes ju igår, både av sonen till kvinnan och socialförvaltningen i Gislaved. Anmälan gäller misstanke om olaga hot och övergrepp mot den gamla kvinnan. Igår kväll fick de anhöriga till boende på den aktuella enheten på Hemgården träffa socialchefen, socialnämndens ordförande och personalen. Ingen av de anhöriga framförde klagomål eller misstankar om fler övergrepp, utan gav personalen och ledningen sitt förtroende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".