Miljöfarliga hus från 60-talet måste saneras

Många lägenheter byggda på 60-talet i länet innehåller stora mängder av det miljöfarliga ämnet PCB. Dom fastighetsägare som struntar i att sanera det här kan med lagens hjälp tvingas att göra det framöver och nu ökar intresset att sanera i Jönköpingstrakten.

På företaget Normans i Jönköping , som sanerar PCB, har man redan märkt ett ökat intresse hos vissa fastighetsägare för att komma tillrätta med problemet.

De är framför allt i fogarna, till exempel i fönsterfogarna som PCB:n finns i miljonprogramhusen som byggdes mellan mitten av femtiotalet och några år in 70-talet.

Och trots att man redan 1972 förbjöd ämnet då man upptäckte hur farligt det var så finns det fortfarande höga halter av PCB i framför allt fisk.

Får människan i sig för höga halter kan PCB:n skada fortplantningsförmågan, immunförsvaret och ge beteendestörningar hos barn.

Problemet är att när fastigheter slits eller utsätts för värme så frigörs PCB:n som finns i fogarna och det är därför man nu på central nivå arbetar för att alla fastigheter från den här epoken ska saneras.

Men enligt Lars Asplund på Naturvårdsverket så är det alltså nu hög tid att fastighetsägare ser över sina hus för snart kan det bli tvingande att göra åtgärderna.

Exakt när de nya reglerna börjar gälla är ännu inte klart, men enligt ett förslag bör saneringar vara genomförda 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".