Grön våg gör husen dyrare på landet

Det har blivit allt mer populärt att bosätta sig på landet och det har fört med sig att priserna på både hus och skogsfastigheter har skjutit i höjden.

Lars Heimdahl, mäklare i Nässjö, säger till Nyheterna att intresset bara ökar och det gör att priserna den senaste tiden har rakat i höjden.

Priserna på hus, gårdar och skogsfastigheter har haft en stigande prisutveckling under dom senaste åren. På flera håll har det till och med blivit svårt att hitta några hus som är till salu.

Framför allt är det landsbygden som ligger relativt nära en större stad som har haft den mest gynnsamma utvecklingen, och personer som exempelvis flyttar från Stockholm till Småland söker ofta boende på landet enligt Lars Heimdahl. Dom vill bo relativt nära en stad, men ändå på landet.

Dessutom har priserna på skogsfastigheter haft en mycket bra prisutveckling under dom senaste åren och en avgörande betydelse är den låga räntan.

Dessutom så har många personer som tjänade stora pengar på aktier investerat i skogsfastigheteter, bland annat för att man slipper betala förmögenhetsskatt på sitt skogsinnehav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".