Rättegång om elljusstake i Värnamo

I Värnamo stundar en fyra dagar lång rättegång - om en ljusstake. Det gäller en företagare från Gnosjö som hotas av fängelse och över två miljoner kronor i skadestånd för att han sålt olagliga kopior av den uppmärksammade ljusstaken Elflugan.

Elflugan lanserades i slutet av 90-talet av Jönköpingsbördiga formgivaren Marie Lundgren och hennes vän Kina Strandberg.
Ljusstaken med 19 svarta stänger med små glödlampor i toppen var tydligen en lysande idé. För snabbt dök det upp billiga kopior i butikerna, till upphovsrättsägarnas stora förtret.
Dom gjorde polisanmälan redan för fem år sedan och en tillverkare av kopior, Gnosjöföretagaren Kurt Lennart Lilja åtalades för brott mot upphovsrättslagen.
Senare förbjöd också Marknadsdomstolen honom att sälja kopiorna eftersom dom kunde förväxlas med originalet. Men åtalet har blivit liggande i rättsapparaten.
Under tiden har högen med inlagor och bevisuppgifter blivit så omfattande, att tingsrätten i Värnamo häromdagen kallade till sig parterna - inte för att avgöra målet, utan enbart för att förbereda den fyra dagar långa rättegången.
Då ställs Kurt-Lennart Lilja också till svars för att ha anlitat svarta byggnadsarbetare från Polen. Elflugans båda skapare kräver över två miljoner kronor i skadestånd av Lilja. Han förnekar brott och hävdar att det inte var Lundgren och Strandberg som kom på den ljusa idén, och att liknande ljusstakar funnits länge på andra håll i världen.
För att styrka det så tänker han kalla två tyskar och en kines, som får flyga till Värnamo för att vittna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista