Busskort avslöjade stortjuv

När man stiger på bussen och drar kortet genom läsaren så registreras hållplats, dag och tid i kollektivtrafikens datorer.
Och den här datatekniken har nu hjälpt polisen i Jönköping att identifiera och avslöja en stortjuv.

Det gäller tjuven som misstänktes för mängder av inbrott i Östergötland, Skaraborg, Jönköping och Huskvarna.
När han greps uppgav han falskt namn, och polisen hade svårt att fastställa hans identitet.
Men i mannens fickor hittade polisen två nycklar som man misstänkte gick till en husvagn. Man hittade också ett busskort från kollektivtrafiken i Östergötland.
En polisman kom på idén att ta hjälp från Östgötatrafiken, och därifrån fick man en lång lista som visade att mannen varit en flitig  bussresenär och att han ofta stigit på bussen i bostadsområden som just haft inbrott.
Påfallande många resor hade dessutom startats strax utanför Ödeshög. Polisen åkte dit, och hittade omedelbart en husvagn bara 15 meter från busshållplatsen. Spänningen var stor när polismännen prövade husvagnsnycklarna, och visst passade de.
I husvagnen hittades en stor mängd stulna guldföremål och dessutom mannens riktiga pass.
Mannen avslöjades alltså av ett till synes anonymt busskort, som innehöll uppgifter som få känner till att de ens lagras.
Polisen fick däremot aldrig mannens erkännande. Förra helgen begick han självmord i häktet i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista