Fredrik Persson/PrB

Oro för arbetslöshet för chaufförer efter EU-utvidgning

Många transportarbetare i länet riskerar att bli arbetslösa efter första maj när EU får tio nya medlemsländer. Det oroar sig Transportarbetareförbundet för.

Många lastbilschaufförer från öststaterna är beredda att arbeta för mindre än hälften av vad en svensk tjänar eller till och med för bara 25 kronor i timman. Det säger Magnus Lagerqvist, ombudsman för Transport i Jönköping.

Dessutom tror förbundet att många kan lockas av våra sociala förmåner i Sverige som man får rätt till om man jobbar mer än tio timmar i veckan. Och transport har fått signaler på att många är på väg hit för att jobba. Bland annat har man hört talas om att bemanningsföretag i Polen annonserar i tidningar om att man kan börja arbeta i Sverige efter första maj. Tillsammans med dom andra LO-förbunden arbetar Transport nu för att få övergångsregler under några år med inskräkningar i rätten att arbeta i Sverige för EU-medborgare från Östeuropa - något som man har beslutat om i flera andra EU-länder.

Och regering kom igår med förslag på övergångsregler i den riktningen. Medborgare i de nya EU-änderna ska inte få arbeta i Sverige utan att genomgå en sk arbetsmarknadsprövning. Det här enligt SVTs Rapport igår.

Prövningen ska avgöra om den som söker sig hit verkligen behövs på vår arbetsmarknad och det blir lika svårt för de nya EUmedborgarna att komma hit som det är för medborgare från andra världsdelar.

Det här är det senaste i raden av förslag på övergångsrelger som ska gälla för att hindra missbruk av svenska tyrgghetssystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".