Snustrend gynnar tillverkare i länet

Försäljningen av cigaretter minskar, men istället säljs det allt mer snus. En som tjänar på den här utvecklingen är Ingvar Tillman som är farbrikschef på länets enda snustillverkare Skruf snus i Sävsjö.

- Snusning är ett mycket bättre hälsoalternativ till rökning, tycker Ingvar Tillman.

Men Hans-Olov Austli, som arbetar med hälsoupplysning på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, beklagar utvecklingen. Argumenetet att det är bättre att snusa än att röka ger han inte mycket för.

- Jag ser inga hälsofördelar. Det är bättre med ett äpple, säger han.

Skruf Snus är en av uppstickarna som tar upp kampen med jätten Swedish Match. Målet för Skruf Snus är att ta en marknadsandel på fem procent. Det skulle innebära en försäljning på runt 10 miljoner snusdosor årligen.

Det säljs nämligen cirka 200 miljoner snusdosor, till landets runt en miljon snusare varje år. Antalet snusare har ökat stadigt dom senaste åren, samtidigt som antalet rökare blir allt färre.

Snusförsäljningen ökade med två procent förra året, medan försäljningen av cigaretter minskade med åtta procent. Det visar siffror som snustillverkarna tagit fram med hjälp av Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista