Bättre syn med laser lockar allt fler

Det blir allt fler som väljer att operera bort sin närsynthet på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, trots att det kan kosta uppemot 30 000 kronor för båda ögonen.

Med en laserbehandling kan man bli kvitt glasögonen på bara några minuter.

Ett privat företag hyr in sig på länssjukhuset Ryhov i Jönköping och är en av tio kliniker i Sverige som gör sådana här operationer.

Men smakar det så kostar det. Tekniken är dyr och eftersom de här behandlingarna inte är skattefinansierade så är det upp till patienten att hosta upp dom mellan 20 och 30 000 som det kostar om man vill behandla båda ögonen.

Operationerna på länssjukhuset Ryhov har gjorts i tolv år. Då vid starten var tekniken inte alls lika förfinad som den är i dag utan man använde då en mindre version av en industrirobot.

För att hänga med i kampen om kunderna placerades nyligen en ny laser på Ryhov - en investering i mångmiljonklassen.

Men trots att tekniken blivit bättre så kan ingen vara 100 procent säker på att resultatet blir livslångt.

- Ögat kan ju utveckla en närsynthet igen efter operationen. Mellan fem och tio procent måste korrigera synen några år i efterhand, antingen med glasögon eller ny operation, säger Christer Andersson, verksamhetschef på syncentralen på Ryhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista