Teater får kritik för slarv med alkoholservering

Landstingsägda Smålands musik och teater har slarvat med sitt alkoholtillstånd och kommer att få en varning av Jönköpings kommun.

Teatern har serverat vin när man inte får, men teaterchefen Bernt Lindqvist slår tillbaka mot kritiken. Han tycker man har följt tillståndet och går nu till motattack mot kommunen.
Han har till och med anlitat advokat som ska granska ärendet. - Jag är förbannad rent ut sagt. Det är absurt och löjligt. Jag tycker inte politikerna har den pondus som krävs för att klara ut sådana här frågor. Här får man hitta en lösning och inte låta myndigheternas tillsynsmän springa och ranta här som skolfröknar och dra oss i örat.
Bernt Lindqvist hävdar att man följer tillståndet och att det är en tolkningfråga vad som är en teaterpaus och vad som är ett slutet sällskap.
- Vi följer tillståndet på vårt sätt, säger han.
De senaste åren har Smålands musik och teater haft After work på teatern i Jönköping där man serverar vin. Alkoholtillståndet som man fått från kommunen säger att man bara får servera alkohol i pausen och till slutna sällskap. Men på båda punkter har man brutit mot reglerna.
Man har serverat innan föreställningen och på en offentlig föreställning som ingalunda är ett slutet sällskap, det avslöjades när kommunen gjorde en tillsyn.
- Vi ser allvarligt på det här. Man får väl känslan av att man trampat över på ett medvetet sätt, säger Bo Samuelsson, individ och familjeomsorgschef på Socialförvaltningen vid Jönköpings kommun.
Smålands musik och teater, som dessutom får stöd av Jönköpings kommun och statens kulturråd, får alltså en varning av kommunen för sitt slarv, skriver socialförvaltningen i ett förslag till socialnämnden.
Man övervägde att dra in tillståndet helt, men avstod eftersom man fått löften om att tillståndet ska följas. Dessutom får Smålands musik och teater nej på sin ansökan om permanent serveringstillstånd i lokalerna eftersom man har slarvat. Frågan om att ge teatern en varning för slarv med alkoholtillståndet ska behandlas av politkerna i socialnämnden i Jönköping nästa vecka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista