Försäkringskassans tuffare hållning gör att anställda sparkas

Försäkringskassan friskförklarar personer, trots att de inte längre klarar av att arbeta och då har arbetsgivaren i flera fall tvingats ge den anställde sparken

Försäkringskassan har höjt ribban för sjukskrivningar, det har nyheterna rapporterat om tidigare.

Man måste spara pengar och då är det effektivt att få färre sjukskrivna att betala ut pengar till.

Det här gör att man allt oftare friskförklarar personer på deltid, menar fackliga företrädare. Försäkringskassans läkare tycker att den sjukskrivne faktiskt kan jobba 50 procent eller liknande med lättare arbetsuppgifter.

Men när den sjukskrivne då kommer till arbetet så går det inte att lösa schemamässigt och dessutom finns det inga lättare arbetsuppgifter. I flera fall i länet har därför kommuen tvingats ge personen sparken på grund av personliga skäl, bland anant i Jönköping.

Personerna som drabbas av det här får inte bara stå ut med att vara sjuka på grund av sitt jobb, dom blir dessutom arbetslösa med mycket småutsikter att få ett annat jobb.

Göran Tollbo, kommunals ordförande i sektion 45 i Jönköping, säger till Nyheterna att han tror att problemet kommer att förvärras framöver.

Men Försäkringskassan säger själva att de inte är för hårda utan hävdar att de bara följer lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".