Datakrigsspel används i officersutbildning

Garnisonen i Eksjö är först i landet med att pröva ett nytt sätt att utbilda officerare för fältet. Och det är moderna men vanliga dataspel som ska användas.

Dataspelet som används heter Ghost Recon, och går ut på att man som plutonchef ska leda ett uppdrag, utdela rätt order och oskadliggöra fienden.
-Vi ser det som en metod för att vidareutveckla utbildningen, säger Urban Andersson på Ing2. 
-Här behöver inte levande trupper bli lidande av felaktiga beslut, och olika scenarier kan upprepas flera gånger, säger han.
Eksjö blir först i landet med dataspelsutbildning. Urban Andersson fick idén sedan han hört att försvarets forskningsinstitut använder spelen. 
Våldsamma dataspel har diskuterats livligt den senaste tiden, men Urban Andersson ser ändå spelen som en bra utbildningsmetod.

Thomas Damberg på Elgiganten i Jönköping säger till nyheterna att spelen nog kan bli populära för försvaret, eftersom det är så pass realistikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista