Chiptrimning av bilen populär men olaglig

Att trimma bilen så att den går snabbare är mycket populärt och både enkelt och billigt. Men företagen som säljer utrustningen berättar inte att det är olagligt att trimma bilen.

Alla moderna bilar har en dator i motorn. Tidigare byttes ett chip ut i datorn men nu är det ännu enklare att göra familjebilen till ett fartvidunder.
En liten dosa som kopplas in i bilens diagnosuttag, ett tryck på en knapp och så programmeras motorn om till att ge upp emot 50 procent fler hästkrafter på bara några minuter. Runt 7000 kronor kostar trimningen.
Vanliga familjebilar går att göra om till rena fartvidundren med hjälp av den här tekniken som lockar allt fler. Christoffer Andersson i Mullsjö är en av dem:
-Det är kul, det är en hobby och det är det första jag gör när jag köper en ny bil, säger han till nyheterna.
Han låter sig inte heller hindras av att det är olagligt.
Småländska företaget BSR i Växjö säljer chiptrimning och intresset bara ökar säger Rolf Linde som driver företaget.
-Vi säljer ungefär 3500 trimningar per år, och vår verksamhet har i princip fördubblats för varje år, säger han.
Risken att bli avslöjad om man trimmar bilen är liten, det är till exempel inget som testas av bilprovningen. Men bilindustrin är inte glad åt trenden.
-Bilen är byggd för en viss kapacitet, då ska den inte trimmas, säger Örjan Åslund, informationschef på SAAB Sverige. Dessutom försvinner garantin på bilen om den trimmas, något som kan stå bilägaren dyrt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".