Landstinget hotas med böter

Arbetssituationen på flera vårdcentraler i Jönköpings län är så allvarlig att Arbetsmiljöverket idag varnade landstingsledningen.

Om inget snabbt görs så hotar man med vite. Från läkarhåll hävdas att det är landstingets totalstopp för hyrläkare som är orsaken till problemen.

Första september i höstas blev det tvärtstopp för hyrläkare inom landstinget i jönköping, och på flera vårdcentraler hävdar man att det förvärrat en redan ansträngd situation så att man inte längre hinner med alla patienter. Vid ett möte idag krävde Arbetsmiljöverket efter bsök på åtta vårdcentraler, att personalen omedlbart får avlsastning, annars hotar vitesföreläggande, säger biträande tillsynsdirektör Håkan Rosengren.

Landstingsledningen menar att hyrläkarstoppet inte förvärrat situationen och kommer därför inte att ändra sin policy. Däremot kan det nu bli tal om hårdare prioriteringar bland patienterna säger personaldirektör Mats Hoppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".