Läkare extraknäcker åt läkemedelsbolag

Så många som 14 läkare i Jönköpnigs läns landsting tjänar pengar från läkemedelsindustrin utöver sin vanliga lön. Läkemedelsföretagen betalar läkarna för att de ska testa nya läkemedel på verkliga patienter.

Tre läkare i Värnamo och elva läkare på Höglandet har avtal med olika läkemedelsföretag för att testa nya läkemedel på verkliga patienter, så kallad klinisk läkemedelsprövning. Vad läkemedelsföretaget betalar för det här hemligt, men det kan röra sig om upp till 20 000 kronor för varje patient. Hälften går till landstinget, medan den enskilde läkaren får den andra hälften, eftersom det ingår arbete på fritiden. Nu vill landstingsrådet Lars Isaksson (s) ha en översyn av avtalen.

På länssjukhuset Ryhov tog man bort dom här avtalen redan för ett tiotal år sen trots att dom är tillåtna enligt landstingets nationella regler. Det berättar Leif Ockander, som är chef på medicinkliniken.

Kritiken mot läkarnas extrainkomster har rört flera saker. Blir läkarna köpta? Hur vet man att dom inte utför jobbet på sin arbetstid? Får patienterna mindre tid hos läkaren? Nu kräver landstingsrådet Lars Isaksson (s) att avtalen stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".