Aktieexperter varnar för ökad belåning

Nu varnar aktieexperter återigen för att belåningen av aktier ökar. Det här var vanligt för några år sedan och belåningen ruinerade många aktiesparare när IT-bubblan sprack kring millenieskiftet.

Gunnar Ek, som ärbolagsbevakare på intresseorganisationen Aktiespararna, manar till försiktighet. Han säger till Nyheterna att det är viktigt att ha marginaler och att följa aktiekurserna noga om man ska belåna.

Kring år 2000 var det som vanligast med belåning av aktier  för att man skulle få råd att köpa nya. Kring 10 miljarder kronor i aktier var belånade 2000.

Men det visade sig vara en farlig - och för många en mycket kostsam - lånecirkus. De IT-aktier som många lånade till föll snabbt och många privatpersoner blev ruinerade när banker och fondkommissionärer ville ha tillbaka sina pengar.

Efter några år med liten belåning började hjulen åter snurra förra året. På ett drygt år har belåningen gått från en nivå på ungefär 3,6 miljarder till 5,5 - en ökning med nästan 2 miljarder, eller 55 procent, enligt siffror från Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".