Landstingets teater fick varning för alkoholslarv

Som väntat beslutade politikerna i socialnämnden i Jönköping på tisdagskvällen att ge landstingets egen teaterverksamhet en varning för att man slarvat med alkoholserveringen vid teaterföreställningar.

Man har helt enkelt medvetet serverat vin när man inte har tillstånd för det och socialnämndens ordförande Karin Rehnblad (s), är besviken på teaterchefen Bernt Lindqvists sätt att hantera ärendet.

- Nämnden är förvånad över det här. Det är beklagligt att man hanterat frågan på det här viset och dessutom idiotförklarar oss, säger Karin Rehnblad till Nyheterna.

Smålands musik och teater drivs av Jönköpings läns landsting, men får sina lokaler subventionerade av Jönköpings kommun. Samma kommun som nu ger teaterchefen Bernt Lindqvist en rejäl knäpp på näsan för slarv med vinserveringen.

Teatern har serverat vin innan och under föreställningarna trots att tillståndet bara gäller i pausen. Och det har man gjort medvetet, menar socialnämnden. Teaterchefen Bernt Lindqvist har reagerat mycket kraftigt på kommunens hållning och kallat alkoholhandläggarna på socialförvaltningen för små magistrar och att kommunen motarbetar deras verksamhet. Han ska nu anlita advokat för att driva ärendet vidare, eftersom man säger sig tolka tillståndet på ett annat sätt än kommunen.

Men trots att man haft hotet om varning hängande över sig en längre tid, så har man fortsatt att kringå reglerna, hävdar Karin Rehnblad.

- Vi har fått informationen att man gjort så här flera gånger sedan hanteringen blev känd, säger Karin Rehnblad.

Slarvet upptäcktes när en av kommunens handläggare var på privat besök på teatern och handläggaren öppnade då ett tillsynsärendet som politikerna nu alltså avgjort.

Dessutom fick Smålands musik och teater avslag på sin begäran om permanent tillstånd för att servera vin på föreställningarna. Det går inte att ge nya tillstånd när man inte kan sköta de gamla, resonerar socialnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista