bankeryd

Mikaela laddar inför dressyr-VM

Mikaela Alderin-Danielsson från Bankeryd har blivit uttagen till Unghäst-VM i dressyr som avgörs i Verden i Tyskland i början av augusti.

Mikaela gör därmed VM-debut tillsammans med sitt sto Emma, som hon tränat i fyra år.

Det är en vanlig dag i stallet på Bashults gård utanför Barnarp för 24-åriga Mikaela Alderin-Danielsson från Bankeryd. Det innebär hästvård, mockning och lite lättare ridturer med några av hennes egna hästar.

I förra veckan slutade Mikaela femma i 6-års finalen i dressyr för unghästar vid de internationella tävlingarna i Falsterbo. Något som också gav VM-biljett. Men för hennes häst Emma är det just nu lite semester.

- Den här veckan får hon ta det lite lugnare. Det har varit mycket sista tiden med både tävlingar och träning och sedann så sätter vi igång och träna inför VM, säger Mikaela.

Mikaela har tävlat i dressyr sedan hon var tio år och har även jobbat som hästskötare hos den meriterade dressyrryttarinnan Louise Nathorst och som ridlärling på ett stuteri i Tyskland. Erfarenheter som hon har stor nytta av när hon nu själv tränar upp sina hästar.

Stoet Emma som hon ska tävla med i VM för unghästar köpte hon av Helene Rehn i Gränna för drygt fyra år sedan och sedan dess har Mikaela tränat henne i egen regi. Och Emmas stora styrka är tävlingsinstinkten.

- Hon har ett otroligt bra tävlingshuvud. Ju mer publik och större tävlngar det är desto bättre går hon.

För Mikaela blir det nu första gången som hon deltar i ett VM och hon är medveten om att konkurrensen blir stenhård i tyska Verden.

- Jag går in för att få till bra ritter sen får man hur det går.

Som de flesta tävlingsryttare så siktar Mikaela även mot det största som finns inom hästdressyrsporten.

- Det hade varit häftigt att någon gång få rida ett OS. Om det blir med hästen Emma eller någon annan det vet jag inte.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se