Astrid Lindgren död

Astrid Lindgren har avlidit i Stockholm, 94 år gammal, uppger familjen. Astrid Lindgren hade sedan någon månad en allvarlig virusinfektion som tog allt mer på hennes krafter, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman till TT.
Det är svårt att tänka sig en barndom utan Astrid Lindgrens böcker. Ingen svensk författare är så läst och älskad som hon och ingen har fått sina verk översatta till så många språk - ett åttiotal. Minst hundra miljoner exemplar av hennes böcker har tryckts och på de svenska biblioteken har hon toppat lånestatistiken år efter år. Astrid Lindgren föddes i Vimmerby 1907.Hela grunden för hennes författarskap fanns i hennes egen lyckliga barndom i Småland. Efter en tid som kontorist i Stockholm debuterade Astrid Lindgren 1944 med den relativt okända Britt-Mari lättar sitt hjärta. Med den vann hon andra pris i Rabén & Sjögrens tävling om bästa flickbok. Priset uppmuntrade henne att skriva vidare och 1945 kom Pippi Långstrump stormande som en överrumplande frihetssignal i en tid då barnböcker skulle vara moraliska och prudentliga. Astrid Lindgren fick motta många priser och belöningar både hemma och utomlands. 1985 fick hon Illis quorum av tolfte storleken för ''en världen över uppmärksammad författargärning, som inneburit mästerlig förnyelse av barn- och ungdomslitteraturen''. Hon blev ledamot av samfundet De nio 1963, fil hedersdoktor i Linköping 1973 och i Leicester i England 1978. 1994 fick hon det så kallade alternativa nobelpriset för sitt engagemang för barns rättigheter. Men Astrid Lindgren var en alltigenom anspråkslös person, som inte sökte sina belöningar i finkulturens salonger. Hon berättade en gång att en kvinna stuckit till henne en lapp med texten ''Tack för att ni förgyllde en dyster barndom''. - Det räcker för mig, sade Astrid Lindgren. Har jag kunnat förgylla en enda dyster barndom, då är jag nöjd. Christina Nordström/TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista