Muthärvan i Jönköpings kommun växer - igen

Muthärvan i Jönköpings kommun fortsätter att svälla. Nu är det nio tjänstemän vid kommunens tekniska kontor som misstänks för mutbrott efter uppgifter att dom bjudits på resor av en byggföretagare i kommunen.

Samma byggföretagare som utförde bygguppdrag åt kommunen för närmare tre miljoner kronor förra året.

Kammaråklagaren Bengt Svensson vill inte bli intervjuad men meddelar att han nu begärt in bokföringen från byggföretaget tre år tillbaka för att se om något betalats ut till kommunens tjänstemän.

Eftersom byggföretaget utför uppdrag åt Jönköpings kommun kan resorna anses vara en muta. Tjänstemännen misstänkts för otillbörlig belöning och byggföretagaren för bestickning.

Tjänstemännen ska ha bjudits på semesterresor, bland annat till Danmark och Tyskland, där man ska ha åkt med bil för att bland annat inhandla öl och vin. Enligt åklagarens nya uppgifter ska resorna har pågått under flera års tid. Att nio tjänstemän nu är misstänkta kommer som en överraskning, eftersom tekniska kontorets tekniska direktör först talade om en (1) tjänsteman när Nyheterna först avslöjade misstankarna. Det har tidigare också bara talats om en resa men utredningen så långt visar alltså att det här kan ha pågått under flera års tid och att det handlar om flera resor.

Kommunrevisionen granskade resorna, men när man fick uppgifterna att det bara handlade om en resa så la man ned undersökningen. Utredningen gjordes av tekniske direktören själv, Lars-Åke Holmkvist, de misstänkta tjänstemännens egen chef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".