Olagliga biltävlingar drar igång igen

De olagliga biltävlingarna, så kallade streetrace, som körs på allmäna vägar, kommer att starta igen i länet nu under våren, trots stora insatser från polisen för att stoppa dem. Nu har de som kör till och med startat en egen förening för att få tävlingarna att bli lagliga.

Föreningen heter Jönköpings racing klubb, berättar Christoffer Andersson som sitter i klubbens styrelse. Klubbens syfte är inte att ordna olagliga tävlingar, understryker han. Däremot ska man kämpa för att få kommun och polis att hjälpa till att hitta någonstans att vara för att tävlingarna ska kunna hållas lagligt.

Flera olagliga tävlingar kommer, trots klubbens bildande, att hållas även under våren och sommaren erfar Nyheterna.

För två år sedan blossade en ny våg så kallade streetrace upp i länet. Framför allt är det unga män med snabba bilar som träffas på hemliga platser, en lång asfalterad vägraka, där man sedan tävlar om vem som accelererar snabbast.

Dels är tävlingarna ett lagbrott eftersom man saknar dom tillstånd som tävlingarna kräver, men dessutom överskrider man ofta hastighetsbegränsningen på sträckorna.

Att man bildar en förening är bra, tycker Göran Bäckström, chef för traifkpolisen i länet, men han tror inte att det stoppar dom olagliga tävlingarna.

- Det är nog lite av tjusningen att det är olagligt, tror Göran Bäckström.

Jönköpings racing klubb, JRC, vill ha ett möte med kommunens fritidskontor och polisen för att försöka hitta en plats att vara i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".