Mest sömnmedel äts i Jönköpings län

Konsumtionen av sömnmedel ökar kraftigt i hela landet. Men det skiljer stort mellan hur mycket sömnpiller läkarna i de olika landstingen skriver ut. Allra mest sömnmedel äts i Jönköpings län:

Två miljoner svenskar är ständigt trötta och tycker att de aldrig får sova ut ordentligt. Och många forskare varnar nu för en kommande boom av sjukskrivningar på grund av sömnbrist som också kan vara ett förstadium till utbrändhet.

Och i takt med att sömnproblemen ökar skriver också läkarna ut allt mer sömnmedel. Enligt Svenska Dagbladet har förskrivningen ökat med hela 40 procent de senaste tio åren.

Användningen av sömnmedel ökar i hela landet, men allra mest sömnmedel konsumerar vi här i Jönköpings län.

2003 åt vi drygt 55 dygnsdoser på 1000 invånare vilket kan jämföras med Norrbotten som har den lägsta konsumtionen med bara knappt 33 dygnsdoser.

Allra mest sömnmedel äter kvinnor över 45 år och konsumtionen ökar med stigande ålder.

Forskare vid Sömnforskningsenheten i Uppsala varnar nu för att läkare skriver ut sömnmedel alltför regelmässigt och att det kan innebära att patienterna inte får hjälp med sina egentliga problem, som ligger bakom sömnsvårigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".