Ett saneringstält hjälper länsbor vid olyckor

En container fylld med tält, duschar och värmeaggregat är det senaste tillskottet för att öka räddningsresurserna vid större olyckor.

Utrustningen finns hos räddningstjänsten i Eksjö, men ska kunna sättas in i hela länet för att sanera och duscha personer som till exempel fått farliga kemikalier på sig.

Saneringsutrustningen ska i första hand sättas in vid olyckor där fler än tio drabbade behöver tas omhand. De fyra tälten, varmvattenbehållare och värmeaggregat ryms i en stor container som sedan några veckor är stationerad hos räddningstjänsten i Eksjö. Vid en olycka ska hela länet kunna nås på en timme. Sedan tar det bara en kvart, innan utrustningen är klar att användas. Hittills har det inte inträffat några större olyckor här i länet, där det krävts sanering av till exempel kemikalier på människor men nu finns beredskapen. Men tälten kan komma att användas också vid vanliga trafikolyckor för att skydda både skadade och räddningspersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".