Privata uppgifter om lärare trycktes i häfte på skola

Privata uppgifter om två lärare vid Vuxengymnasiet i Jönköping fanns med i ett häfte som trycktes upp i ett hundratal exemplar och delades ut till bland annat lärare och elever på skolan.

I häftet beskrev bland annat vad lärarna sagt till sina chefer vid utvecklingssamtal. Nu kräver lärarna, via sitt fackförbund, Jönköpings kommun på skadestånd för det inträffade.

Bakgrunden var att skolan skulle redovisa hur man arbetar med lärarnas kompetensutveckling, något som ingår i den redovisning som varje skola ska lämna till skolförvaltningen. Dokumenten som handlade om de bägge lärarna, hade bifogats som exempel.

Problemet var bara att man glömt att ta bort lärarnas namn och personuppgifter från handlingarna. Ragnvald Alvesund, som är regionombudsman för Lärarnas Riksförbund, säger till Nyehterna att händelsen är ett klart brott mot personuppgiftslagen och att diskussioner nu ska föras med kommunen om hur mycket de drabbade ska få i skadestånd för den här kränkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".