Nya antagningsregler upprör

Inför höstterminen gäller nya antagningsregler till högskolor och universitet i Sverige. Från om med nu spelar bland annat avgångsåret in för hur betyg från gymnasium eller vuxenutbildning räknas. Något som upprör många som sökt till höstens utbildningar.

Många är arga och besvikna över högskolans nya antagnings- och meritsystem, som kan göra att bra betyg tappar värde i jakten på en utbildningsplats. Detta om betygen blivit för gamla.

Klagomålen finns i det 50-tal brev som allmänheten skickat till regeringen och högskoleminister Tobias Krantz från Jönköping.

Så skriver till exempel en kvinna från Mullsjö att hon hade kunnat konkurrera om platserna på den utbildning hon vill gå, om hennes gymnasiebetyg hade varit av färskare.

Med de nya reglerna kan den som gått ut gymnasiet efter 2003 till exempel få extra poäng för vissa gymnasiekurser, något den med äldre betyg inte kan få.

EU-kommissionen ska nu utreda om de nya, svenska reglerna för antagning till universitet och högskola strider mot EU:s lagar om icke-diskriminering. Kommissionen misstänker nämligen att studenter från andra EU-länder missgynnas av systemet.

Sverige ska nu förklara sig för EU inom två månader.

Elza Zandi
elza.zandi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista