Kommun uppges ge slarvande chefer sparken

Jönköpings kommun uppmanas att sparka dom enhetschefer inom psykiatrivården som inte kan hålla sin budget.

Det är kommunrevisionen som i en mycket kritisk rapport kräver kraftfulla åtgärder sedan många miljoner skattekronor runnit iväg över budget inom vården för personer med utvecklingsstörning och psykiska eller fysiska funkionshinder i kommunen.

Revisionsrapporten visar att 26 av 35 gruppbostäder inte klarat ekonomin förra året. Så här kan skattepengarna inte användas menar kommunrevisonen som nu kräver kraftfulla åtgärder, bland annat att flytta på svaga enhetschefer. ”För de enheter som trots bra stöd och ledning och stab inte klarar att hålla sin budget måste kraftfulla åtgärder vidtas. I vissa fall måste enhetschefernas befattningar omprövas”, skriver kommunrevisionen till politikerna i socialnämnden.

Socialförvaltningen får också kritik för att man inte bromsat den blödande ekonomin i tid, trots att underskotten funnits i flera års tid. Från 1998 till 2002 ökade kommunens kostnader för den här vården med 54 procent. Det finns gruppboenden som överskridit sin budget med 46 procent under ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".