Värnamo

Gammal järnväg fortfarande kvar

Den gamla järnvägsrälsen mellan Värnamo och Ljungby som skulle ha tagits bort redan innan sommaren står fortfarande kvar.

Anledningen är att Trafikverket ännu inte har skrivit något avtal med någon entreprenör som ska ta bort rälsen.

 Men Ingemar Hedtjärn på Trafikverket, som äger rälsen och marken strax intill, tror att rivningen ska kunna komma igång till hösten.

 - Om vi hinner träffa entreprenören snart så kanske de kan komma igång vid månadsskiften augusti-september, säger han.

 Men det är än så länge bara förhoppningar. Hittills har Trafikverket inte lyckats få något avtal klart med någon entreprenör som kan tänka sig att utföra uppdraget att avveckla och ta bort rälsen.

När rälsen väl är borttagen kommer entreprenören få behålla resterna av järnvägen, alltså själva stålet. Det här medför att entreprenören har möjlighet att tjäna en hel del pengar när de lämnar in stålet hos en skrothandlare. I synnerhet när nu priset på stål har ökat ganska kraftigt de senaste åren.

Och det brukar vara så att resterna tillfaller entreprenören, alltså den som river, i sådana här fall eftersom det är enklare. Och det är inget konstigt enligt Ingemar Hedtjärn på Trafikverket.)

-         Vi har inte längre den här rälsmodellen i våra spår någonstans, och det är därför som vi kan sälja den vidare, säger han.

 Inte sedan 1995 har det rullat godståg på spåren mellan Värnamo och Ljungby. Vanlig persontrafik har inte förekommit sedan 1968.

Hela sträckan Skåne Småland invigdes redan 1899.

Idag är den gamla banvallen helt igenvuxen och man måste till och med fälla ner träd i närheten av spåren för att ta bort rälsen.

Just nu är frågan om den upphandling Trafikverket tidigare gjort måste göras om, eller om den godkänns. Om den godkänns är det sedan upp till Trafikverket att välja vilken entreprenör som ska få utföra uppdraget och hur mycket som dem ska betala för att få utföra avvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista