ryhov

Hårt tryck på förlossningen

Det är hektiskt för personalen på förlossningen på Ryhov i Jönköping. När upp till 200 fler barn kan komma att födas där i år jämfört med förra året blir arbetssituationen betydligt mer stressig för personalen och man kan tvingas hänvisa till andra sjukhus när det blir fullt.

Man har kunnat se en stadig ökning av nyfödda de senaste åren på Ryhov i Jönköping. Orsaken till de här höjningarna är enligt Gunilla Sjöberg att de stora årskullarna som föddes under slutet på 80-talet och början på 90-talet nu själva börjar få barn.

Men det betyder också mycket att Jönköping är en inflyttningskommun, med folk i barnafödande ålder som flyttar till kommunen.

Tidigare under året har Ryhov till och med fått hänvisa blivande föräldrar till förlossningsklinikerna i Värnamo och Eksjö för att man helt enkelt inte har kunnat ta emot fler. Och det här är inget som vårdenhetschef Gunilla Sjöberg utesluter att man måste göra igen.

- Det kan bli så, säger Gunilla Sjöberg.

Trycket är inte lika hårt på förlossningarna i Värnamo och Eksjö, där berättar man att verksamheten är ungefär som det brukar och man ser inte samma ökning som det är i Jönköping.

Joel Winqvist

joel.winqvist@sr.se
036-30 50 44

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista