jönköping

Uppsving för pantbanken

I semestertider är det betydligt fler än vanligt som löser in sina värdesaker för att få pengar, alltså i så kallade pantbanker. Karl Erik Nilsson driver pantbanken i Jönköping och han har sett ett kraftig uppsving i verksamheten under sommaren.

- Det har varit en ordentlig ökning nu efter semestern. Den har nog varit över 40 procent mer än normalt, säger Karl Erik Nilsson.

Inne på pantbanken kommer kunderna för att antingen hämta ut något man tidigare lämnat in i utbyte mot pengar, eller för att titta på det som finns utställt till försäljning. Det är föremål som kunder inte har velat ta tillbaka och de säljs nu istället i butiken. Det handlar i första hand om guldsmycken och klockor men även finbestick, tavlor, mattor och elektroniska prylar som tv-spel, mobiltelefoner och telefoner.

Men eftersom priset på guld har stigit kraftigt de senaste åren så är det mycket av den varan som strömmar in, för det tjänar både kunderna och pantbanken på.

- Gulsmycken är det bästa de kan ta med sig, säger Karl Erik Nilsson.

Men inte nog med att det har varit en kraftig ökning kring semestrarna nu under sommaren, även under de senaste två åren har ökningen varit rejäl säger Karl Erik Nilsson.

- Det har varit de bästa åren på 30 år. Det påverkas av att guldpriset har dubblats på två år.

Han pekar också på att lågkonjunkturen har gjort att fler har fått betydligt mindre pengar i plånboken och då kan en del personer vara i närmast desperat behov av mer pengar. I den situationen var Anders Fredriksson i våras. Han skulle flytta och var i stort behov av pengar.

- Lite kris blev det då. Det är aldrig roligt att vara utan pengar, men skulle det vara något någon dag, att man behöver lite snabba pengar, så är det ett bra sätt, säger han.

Joel Winqvist

joel.winqvist@sr.se
036-30 50 44

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista